Google добави съвсем наскоро нова функция към Chrome, позволяваща на потребителите да генерират QR кодове на всяка от страниците, които посещават.

QR кодовете са част от съвремието ни и ежедневието на хиляди потребители и най-вече, бизнеси.
Който е посещавал нашия офис или пък разполага с визитната ни картичка е виждал и QR кода ни и знае за какво служи – препратка към нашия сайт.
Малките симпатични изображения с чертички (и динозавърчета), служат предимно за промоционална цел, като ангажират потребителя, предлагайки на вниманието му шанс за интеракция и получаване на определени предимства от сканирането на кода. Например, генерираният код може да отведе потребителя до промоционална страница с най-новите оферти и промоционални предложения на най-изгодни цени или до страницата на онлайн игра.
В нашия случай, при сканиране на кода с мобилно или друго усройство, то бива отведено към нашата уеб страница. По този начин позволяваме на клиентите си да се докоснат до модерната технология, ангажираме ги да научат нещо ново (ако вече не са запознати) и ги улесняваме при набирането на адреса на сайта в браузъра (при сканиране на кода, пренасочването към сайта става обикновено съвсем автоматично и лесно за потребителя).

Онлайн уеб версиите на WhatsApp и Viber, например, разчитат предимно на такива кодове и вградени QR скенери, за да управляват влизането и излизането от браузърите или за верификация на своите потребители.

QR кодовете сами по себе си не са нещо ново и функцията им се прилага от десетилетия, но едва сега , чрез Google Chrome, тяхното генериране става съвсем лесно и просто за крайния потребител, без да е наложително той да има каквито и да е по-специализирани познания по програмиране или работа с конкретен тип програми.

За момента опцията за генериране на QR код е налична единствено в декстоп версията на Google Chrome, като предстоят още много добавки към настоящата версия.
Достъпността на функцията е съвсем удобна, като пред потребителя се разкриват два начина за генериране на код.
1) Потребителят кликва върху url адреса и кликва върху показалата се отдясно опция за генериране на код (квадратното прозорче с четири квадратчета, символът на QR), за да генерира и изтегли кода си.
2) Кликва десния бутон на мишката където и да е в страницата и избира “генериране на QR код” , за да генерира и изтегли кода си.

Макар и опцията за момента да липсва на мобилните устройства, това не би трябвало да огорчава никого, тъй като повечето мобилни телефони разполагат с вграден четец на QR кодове или могат да им бъдат инсталирани подходящи приложения за тази цел. Именно за това и от компанията предпочитат да направят този реверанс към декстоп потребителите, за които е в пъти по-недостъпна опцията за работа с подобни кодове.
Въпреки това, от Google Chrome работят и по мобилната версия на функцията.

QR генераторът е наличен в Chrome 88 , най-скорошния ъпдейт на браузърите, който бе зареден през януари тази година. Освен новият генератор на кодове, в тази версия на браузъра има и много други малки допълнения и подобрения, като по-добра тъмна тема, например.

 

 

Ако смятате, че статията е била полезна, споделете я с приятели и колеги :)