Голямата новина в света на електронната търговия днес е новата придобивка на финансовата американска услуга Stripe, доста разпространена като вариант за разплащане и по родните ширини.
Paystack е нигерийска система за извършване на плащания, разпространена предимно на африканския пазар.
Компанията, която неформално бе наричана “африканският Stripe” прибра около 8 милиона долара през 2018-та година в Категория А на финансирането, която е водена от Stripe, Y Combinator и Tencent.
Paystack успя да помогне на повече от 60 000 бизнеса, включително FedEx, UPS, MTN, Lagos Internal Revenue Service и AXA Mansar.

Говори се, че придобиването на компанията от Stripe е със стойност много повече от 200 милиона долара, което е малка цена за участие в нововъзникващите африкански пазари. В съобщението на компанията Stripe отбелязва, че африканската онлайн търговия нараства с 21% на годишна база, със 75% по-бързо от средната стойност в световен мащаб. Paystack доминира сред платежните системи, като представлява повече от половината от всички онлайн транзакции в Нигерия.

„Само за пет години Paystack направи това, което много компании не можаха да постигнат за десетилетия“, заяви ръководителят на бизнеса на Stripe EMEA Мат Хендерсън. „Технологичният подход, ценности и амбиции са в голяма степен в съответствие с нашите собствени. Това придобиване ще даде ресурси на Paystack за разработване на нови продукти, подкрепа за повече бизнеси и консолидиране на свръх фрагментирания африкански пазар на разплащания. “

В дългосрочен план Stripe планира да вгради възможностите на Paystack в своята глобална мрежа за плащания и съкровищни средства (GPTN), програмируемата инфраструктура на компанията за глобално движение на пари.

„Търговците и партньорите в Paystack могат да очакват повече канали за плащане, повече инструменти, ускорена географска експанзия и по-задълбочени интеграции с глобални платформи“, заяви изпълнителният директор и съосновател на Paystack, Шола Акинлейд. Той също така увери клиентите, че няма нужда да се правят промени в техническата им интеграция, тъй като Paystack ще продължи да се разширява и да работи независимо в Африка.

Paystack се използва като начин за плащане в хиляди магазини, задвижвани с платформата WordPress, чрез приставки за WooCommerce, Easy Digital Downloads, Paid Membership Pro, Give, Contact Form 7 и асортимент от приставки за резервации. Компанията има официален плъгин за WordPress, наречен “Payment Forms for Paystack”, който е активен на повече от 6000 сайта, но повечето потребители идват през Paystack WooCommerce Payment Gateway (20 000+ активни инсталации).

Придобиването от Stripe е положителна новина по време на турбулентното време в Нигерия, тъй като гражданите активно участват в мирни протести, за да сложат край на полицейската жестокост. Съществуването на Paystack и неговото развитие е окуражаващ пример за процъфтяващата нигерийска технологична екосистема и възможностите, предлагани за по-малките компании за електронна търговия, които решават проблеми и премахват бариерите пред бизнеса на развиващите се пазари.

 

 

 

Ако смятате, че статията е била полезна, споделете я с приятели и колеги :)