Здравейте, приятели и клиенти.
Днес бихме искали да разнищим въпроса за изграждането на онлайн магазин от чисто техническа и от легална гледна точка.
Много клиенти са ни задавали въпроса дали при изработка на сайт за конкретна дейност и предлагащи се услуги или при изработка на онлайн магазин, е необходимо да разполагат с фирма.
Нашият отговор е “Да, желателно е.”
От чисто техническа гледна точка за нас няма никакво значение дали имате фирма или не , независимо дали става дума за сайт или онлайн магазин.
Издаваме фактура както на физическо лице, така и на юридическо.
За нас това не е проблем, можем да направим сайт за Вас дори и да нямате фирма.
От чисто юридическа/легална гледна точка, обаче, съществуват някои наредби и закони , които ако желаете да бъдете изрядни, трябва да спазите.

1. При стартиране на онлайн магазина  може и да не посочвате фирма веднага, но е желаетелно да имате такава. Плащането за сайта може да бъде от физическо лице, но е желателно да имате фирма (дори и неактивна към момента),  за да може при първата поръчка от магазина , да може да реагирате и да започнете отчет.

2. Според законовите промени от изминалата година (влизането в сила на Наредба Н -18) , всички онлайн магазини са с почти същия статут като физическите магазини. Всеки нов онлайн магазин се регистрира в НАП (попълва се приложение № 33  от фирмения счетоводител и се внася в указания от НАП срок).
При издаването на онлайн магазин, ние Ви изпращаме всички необходими технически данни , които трябва да попълним ние в даденото приложение, като създатели на сайта.

3. След декларирането на Вашия онлайн магазин , трябва да имате предвид , че ако използвате други плащания освен “плащане по банков път” и  “плащане в брой при доставка/наложен платеж с паричен превод” , трябва да закупите допълнителен СУПТО софтуер, който е доста скъп и ще усложни до голяма степен  и работата във физическия Ви магазин , ако разполагате с такъв . Тази система свързва касовия апарат с онлайн магазина и общо взето, праща отчети към НАП.

4. Ако не желаете да регистрирате онлайн магазините си , то може да направите ОНЛАЙН КАТАЛОГ.
Онлайн каталогът има абсолютно същия външен вид като онлайн магазина, без опцията за пазаруване онлайн, но с форма за поръчка /запитване, чрез която клиентите могат да Ви изпращат заявка за конкретен продукт по имейл или телефон.

Преценете добре нуждите си и постъпете както пресметнете за добре.
Ние сме насреща във всяка една ситуация!

Call Now